Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) “Dinin Toplumsal Hayatımızdaki Yeri ve Önemi” konulu bir webinar düzenledi
Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) “Dinin Toplumsal Hayatımızdaki Yeri ve Önemi” konulu webinar düzenledi. Webinara önceki dönem Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü TARMER Müdürü Prof. Dr. Ömer Özyılmaz’ın yaptığı webinarda, “Dinin Toplumsal Hayatımızdaki Yeri ve Önemi” üzerinde duruldu.
Webinar toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın “İnsanlık alemi, var olduğundan beri, insan hayatının önemli bir mihenk taşını din oluşturmuştur. Bunun ilahi olması ya da onların dışında olması, esası değiştirmez. Bütün farklılıklarına rağmen İslam ve Hıristiyanlık gibi ilahi dinler ya da ilahi olmayan dinlerin ortak yönünü, toplumsal hayatta insanın insana, ailesine, milletine, ülkesine ve insanlığa karşı vecibelerini yerine getirmesini öngören bir kavram olarak görüyorum. Bunu İslam Dini bir açıdan, başka dinler başka bir açıdan yapmaya çalışıyor olabilirler. Ancak hepsinin varmak istediği ortak nokta budur. Bazı dinlerin bunu ceza ya da ödülle, bazılarının ikna yoluyla, bazılarının da daha başka yöntemlerle yerine getirmeye çalıştığını görüyoruz. Ancak dinin, her zaman ve zeminde insanlığın iyiliğini düşündüğünü rahatlıkla ifade edebiliriz” dedi.
Doç. Dr. Mustafa Aydın’ın önemli bir konuya değindiğini belirten Prof. Dr. Ali Bardakoğlu “Din her toplumun bir vakıası, bir gerçeğidir. Burada dinleri yarıştırmak ve dinlerin birbiriyle yarışını seyretmek değil, dinlerin insanlığın ortak hedefine yürüyüşünü kolaylaştırmasına yardımcı olmalarını sağlamak gerekiyor. Yani dinlerin hayatımıza anlamlı bir katkı sağlaması için insanların ve farklı dinlerin birbirini anlamasına, dinlemesine ihtiyaçları var. Madem ki din, hayatımızın bir gerçeği, insanlığın da dinler tarafından etki altına alındığını görüyoruz, öyleyse din, hayatımıza bir anlam katmalıdır. Bizim yaşadığımız hayatı güzelleştirmelidir” ifadelerini kullandı.
Social Studies Application and Research Center (TARMER) organized a webinar on “The Place and Importance of Religion in Society “
Social Studies Application and Research Center (TARMER) organized a webinar on “The Place and Importance of Religion in Society ” The former President of Religious Affairs Prof. Dr. Ali Bardakoğlu attended as a speaker. “The Place and Importance of Religion in Society” was discussed at the webinar which was moderated by TARMER Director Prof. Dr. Ömer Özyılmaz. Istanbul Aydın University President Assoc. Prof Mustafa Aydın made an opening speech and said that “Religion has been an important touchstone of human life since the world was created. Whether or not it is divine does not change the essence. Despite all their differences, I see the common aspect of divine religions or non-divine religions such as Islam and Christianity as a concept that envisages fulfilling one’s obligations towards people, family, nation, country and humanity in social life. Each religion may be trying to do this in diffirent ways. But this is the common point they all want to reach. We see that some religions try to do this with punishment or reward while others try to do by persuasion or using other methods. However, we can easily express that religion considers the good of humanity at all times. Prof. Dr. Ali Bardakoğlu said that Assoc. Prof Mustafa Aydın touched on an important issue and “Religion is a fact of every society. It is not necessary to race religions and watch religions compete with each other, but to ensure that religions help humanity to facilitate its march towards the common goal. In other words, in order for religions to make a meaningful contribution to our lives, people and different religions need to understand and listen to each other. Since religion is a fact of our lives and we see humanity being influenced by religions, then religion should add meaning to our lives. It should make the life we live better.”