Burhan Kuzu: “Yeni anayasanın çok teferruata girmemesinden yanayız.”

tarihinde yayınlandı Duyuru, Intellectual Thought Platform, Istanbul Aydin University
https://en.mustafaaydin.com/wp-content/uploads/2020/01/BİNALİ-YILDIRIM-02.02.2019.jpg

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Aydın Düşünce Platformu’nda, yeni anayasa ve başkanlık modelini anlattı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Aydın Düşünce Platformu’nun bu ay ki  toplantısına konuşmacı olarak katılan TBMM Anayasa Komisyonu eski Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde en temel konuları arasında başkanlık  modeli, yeni anayasa ve dokunulmazlıklar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

Amerika Anayasası  yedi maddeden oluşur. Paragrafları geniştir. Türkiye’nin Anayasası ise 177 maddeden oluşur, gerisi kalanı iç tüzüktür.  7 maddelik anayasa ile 300 milyonluk Amerika yönetiliyor. 76 -77 milyonluk Türkiye’yi de 177 maddelik anayasa ile yönetiliyor. Anayasalardaki uzunluk ya da kısalık tek başına meseleyi çözmüyor. Uzun yazdığımız zaman daha iyi olur, kısa yazarsak daha kötü olur diye bir şey yoktur.”

Konuşmasında dünyanın Batısı ve  Doğusu’ndaki geçerli anayasaların farklılıklarına ve değişkenliklerine değinen Kuzu,  “Biz başkanlık modelini her zaman savunuyoruz  ama kısa anayasa da olsun istiyoruz. Başkanlık modelinde, hangi model gelirse gelsin. Yeni anayasanın çok teferruata girmemesinden yanayız. Avrupa’dan, Doğu’ya baktığımızda gittikçe anayasaların hantallaştığını, daha kabarık olduğunu, metnin daha uzun olduğunu, içeriğinin çok daha geniş olduğunu, kanun, tüzükte yer alması gereken birçok hükmün anayasaya girdirildiğini fark edeceksinizdir. Bunlara sebep olan nedenlerden biri de darbelerin ürünü olmasıdır. 1982 Anayasası’na baktığınız zaman onu orada görürsünüz, ‘gençliğin korunması, çiftçinin korunması, sanatçının korunması’ gibi maddeler yazılmadan da korunur. Yazıldığı zaman korunmuş mu oluyor? Bu durum da güvensizlik esasına dayandığı için anayasayı uzun yazmak zorunda kalınıyor. Toplumların meselelerini çözmede zorladıkları için bunu anayasaya yazarak kolaycılık yöntemini seçiyorlar. İngiltere’de hiç yazılı anayasada yoktur, Avrupa’da 140 maddedir. Hindistan’ın 400 maddelik anayasası vardır,” diyerek şu şu şöyle konuştu:

“Burada şu çıkıyor, gelişmiş ülkeler kısa anayasa yazıyor, gelişmemiş ülkeler uzun anayasa yapıyor. O halde bizde kısa anayasa yazmış olsak gelişmiş mi oluruz? Yok. Kısa yazarak gelişemiyorsun, geliştiğin zaman kısa yazıyorsun.”

Başkanlık modelini de değinen Prof. Dr. Kuzu, ”Dünyada üç tane model geliştirilmiş. Devlet nasıl yönetilir? Sorusunun karşılığı, bunların değişik versiyonları var. Gövdeden girmek istiyorum.  Biri diyor ‘parlamenter model’, biri diyor, ‘başkanlık modeli’, biri diyor ‘yarı başkanlık modeli’. Burada üç tane modelden söz ediliyor. Parlamenter model İngiltere’de doğmuş olan bilinen model. Uygulamada çıkmıştır. Teorisi yoktur. Tarihin içinde doğmuş bir modeldir. Başkanlık modeli gelince daha iyi olur diye düşünmeyin, daha da kötü olur diye de düşünmeyin. Başkanlık modeline geçişte en az zararla nasıl geçeriz, bunları konuşuyoruz.  Öteki modellerde de bunlar var. Kuvvetler ayrımı dediğimiz model, acaba hangi modelde daha iyi olması lazım. İyi oluyor. Kuvvetler ayrılığı esasen yetkinin tek elde toplanması bir sıkıntı ise, bundan uzak olan bir modeli bulmamız lazım. Başkanlık sistemi ise aklın bulduğu bir modeldir. Akıllı ülkenin insanı ülkesine has bir başkanlık modelini bulabilir. Başkanlık modellerinin türevleri mümkündür. Parlamenter modelin türevleri hemen-hemen mümkün değildir. Bir de yarı başkanlık modeli var. Bunun kökeni de Fransa’dır. Fransa ilk önce İngiltere’den parlamenter modeli almış. Bir süre kullanmıştır. Parlamenter modelin iki tane büyük çıkmazı vardır. Bunlardan bir tanesi koalisyona her zaman gebe olması, riskli olması. İkinci ise iki başlılık dediğimiz model. İki başkanın olduğu çok temel iki tane hastalığı var. Bu üç modelden hangisini kullanacağımız önemlidir,” ifadelerini kullandı.



Burhan Kuzu: “We do not want the new constitution to be too detailed.”

AK Party Istanbul Representative Burhan Kuzu talked about the new constitution and presidential system at Aydin Dusunce Platform (Aydin Think Tank Platform).

Attending this week’s Aydin Dusunce Platform meeting as a speaker, Professor Burhan Kuzu, former TBMM (Turkish Grand National Assembly) Constitution Commission chair and AK Party Istanbul Representative emphasized the subjects that are going to be discussed as the presidential system, new constitution and lifting parliamentary immunity.

“This is America’s Constitution you see here. It consists of seven articles. Each article is expanded within their content. Turkish Constitution consists of 177 articles, the rest is internal regulation. Seven articles govern 300 million Americans and 177 articles govern 77 million Turks. It is not important whether the articles are long or short and do not solve problems.”

Mentioning the differences and variabilities of constitutions of the West and the East of the world, Burhan Kuzu said, “We always support presidential system and want a shorter constitution. No matter which presidential system is chosen we do not want a very detailed constitution. Going from Europe to the East we see that constitutions become bigger and thicker with long texts with detailed content. You’ll also notice that some regulations which are supposed to be in a separate legislation are included in the constitution as well. The reason for that is because they are products of coups. You can see it in 1982 constitution. It’s unnecessary to include items such as ‘protection of the youth, protection of the farmers, artists.’ You can still protect them without mentioning them in the constitution. This is based on lack of confidence therefore constitution is written longer. Because they have difficulty dealing with social issues they choose a short cut. There is no written constitution in England. Constitutions in Europe consist of 130 articles and in India it is 400 articles.”

Mentioning presidential system, Professor Kuzu added, “There are three models: parliamentary system, presidential system, and semi-presidential system. The parliamentary system originated in England and doesn’t have a theory, only practical. About the presidential system, do not think it will be better or worse. We are only discussing how we can incur less harm when transiting to presidential system. Any nation with clever citizens can find a presidential system that fits its country. Varieties of parliamentary system exist but not of presidential system. There is also semi-presidential system which is originated in France. France took parliamentary system from England and used it for a while. Parliamentary system has two dead ends: Coalition is always expected in this system and has two heads for the state. It’s important to know which system we are going to use.”

Question and answer session was held after Kuzu’s speech.

04.05.2016

background

Follow on Twitter

Follow on Twitter for news, updates and notices.

Istanbul Aydin University Chairman of the Board of Trustees / BIL Holding and BIL Education Institutions Chairman of the Board of Directors / Cyprus Science University Honorary President

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

Follow on Instagram

FOLLOW ON @docdrmustafaaydin